Euroclear som administrerar aktieägande i Sverige släpper sedan några år tillbaka en årlig rapport kring aktieägandet i Sverige. Mycket intressant information!
Bilder i det här inlägget är taget från original-rapporten som hittas på den här länken.
Aktieägare på börsen
Aktier är poppis just nu. Antalet aktieägare ökar stadigt och både hos män och speciellt kvinnor. Även allt fler yngre kommer in på aktiemarknaden jämfört med tidigare.
Vid slutet av 2020 så fanns det 2,4 miljoner unika aktieägare registrerade hos Euroclear. Jämfört med 2019 så är det en ökning med 11%. Vi är ganska många privatsparare på börsen. Ungefär 87% av alla aktieägare är svenska privatpersoner. Resten är juridiska personer och utländska ägare. När man istället tittar på andel av ägandet baserat på marknadsvärde så utgör privatspararna bara ca 12% och hela 42% ägs av utländska ägare.
Vad man även kan läsa i rapporten är att aktieägandet ökar i de yngre åldergrupperna. Allra mest i åldersgruppen 21-30 år.
Populära aktier och riskspridning
Vad som var kul att läsa är att andelen människor som bara äger aktier i ett enda företag har minskat. På en 10-års period har det minskat från 49% till 42%. Kanske inget jättedrastiskt men det är en bra trend.
Om man sedan tittar vidare på hur många olika bolag folk har i sina aktieportföljer så har det ökat från 3 till 4,5 de senaste 10 åren.
Med tanke på riskspridning så är både de här trenderna positiva och risken att privatsparare skulle råka illa ut pga dålig riskspridning minskar.
Mest populära aktie är Telia, som har nästan 500 000 unika aktieägare. Telia följs av Ericsson, Swedbank, Investor och Volvo.
Mer läsning och reflektioner
Om du tyckte det här var intressant så finns det mycket mer intressant data att gräva sig ner i rapporten.
Mina reflektioner är att det är kul att fler hittar till börsen, i alla åldrar. Det är extra roligt att många unga hitta till börsen. Det är då möjligt att hinna få erfarenhet och göra lite misstag på börsen medan man är ung och inte har så mycket sparkapital för att sedan kunna bygga långsiktigt på en stabil portfölj. En graf som jag inte tog med i det här inlägget, men som var med i rapporten, visade på att kvinnor investerar mest i trygga bolag medan män dominerar i förhoppningsaktier.
Vet inte om det beror på att kvinnor investerar och män spekulerar? Det kan vara en fördom men ofta är det männen på jobbet som snackar om aktier och spekulerar i vilka bolag som kommer bli nästa raket. Hatten av till alla kvinnor som är så kloka och förståndiga i sitt investerande. Det är bara att gratulera. Det är genom stabila företag man når långsiktig framgång på börsen.
Vem räknas som ägare om jag har fonder? Är det det som de juridiska personerna äger, eller?
Relevant fråga. Ja precis det är fondbolagen som står för ägandet då, inte du.