Ibland tänker jag att om det riktigt skiter sig så kan vi alltid dra ner på våra utgifter. Men hur mycket kan vi egentligen dra ner? Det tänkte jag undersöka i dagens inlägg.
Vår budget
Som du kunde läsa i ett inlägg jag publicerade för någon vecka sedan så har vi justerat vår budget inför 2023. Dels pga ökade levnadskostnader så som el, mat och räntor. Utöver det så har vi lagt på mer “lyx” i vår budget. Syftet är att vi ska skapa fler minnen och känna att vi gör något kul och minnesvärt med vår tid.
Samtidigt som det känns bra att vi gör det vi vill med vår tid och att vi ökar våra utgifter för att uppleva mer saker så kan jag inte sluta fundera kring tanken att vi skulle minska våra utgifter istället. Om vi minskar våra utgifter så behöver ju inte pengamaskinen vara lika stor för att finansiera våra utgifter. Men det är såklart en balans mellan att leva här och nu eller att spara in här och nu och kunna nå friheten tidigare. Det är inte en lätt våg att stå på för ibland lutar vi mer åt sparande och ibland mer åt spenderande.
Det som dock är tydligt är att när vi satte upp vårt mål om ekonomiskt oberoende 2013 så siktade vi på 6 MSEK för det skulle ge oss 20 000kr i kassaflöde i månaden vilket skulle täcka våra utgifter. Du som läste mitt senaste inlägg om budget för 2023 så ligger våra utgifter numera på ca 45 000kr i månaden. Men det ska sägas att de låg på drygt 30 000kr 2021. Från att ha behövt 6 MSEK behöver vi nu mer än det dubbla?! Det känns inte riktigt bra när jag skriver det här för jag vet hur mycket jobb det är att spara ihop de pengar som behövs för att skapa ett sånt stort kassaflöde.
Som motvikt till vår nya expansiva budget så vill jag nu titta på hur lågt vi kan gå. Om vi tar bort all “lyx” och utgifter som vi kanske inte “behöver”. Vad har vi för basbudget då? Om vi verkligen känner att nu värderar vi vår frihet och tid så pass mycket att vi kan dra ner på levnadsstandarden, hur stor pengamaskin behöver vi då?
Reducerad budget – basutgifter
Jag gör vissa antaganden kring vår nya spartanska livsstil som den här basbudgeten får bygga på.
Vad gäller Bil och pendling så gör vi oss av med vår leasingbil och skaffar pendlarkort och eventuellt hyr vi bil någon gång per år när det behövs för längre resor. Kläder har vi massor och behöver kanske någon sko eller jacka emellanåt men det borde räcka med väldigt lite här. I kategorin hus och trädgård har vi ett sparande på 2 500kr i månaden till en renoveringsbudget, den behåller vi. Sen får vi minska på inköp av husgeråd, inredning, blommor etc. Nöjen drar jag ner rejält, allt inom nöje kan ju ses som lyx. Inom övrigt slutar vi skänka pengar, kanske ge mindre till andra också. Hushållsinköp får vi hålla samma, vi behöver mat. Samma med driftskostnaden för vårt hus, den får ligga oförändrad. Sommarstugan säljer vi och har inga utgifter kvar kopplat till den. Nedan är en sammanställning med jämförelse med budgeten vi satt för 2023.
Hur rimilig är basbudgeten? Den är ganska tuff eftersom vi måste göra oss av med bil och sommarstuga samt dra ner på alla nöjen. Alla nöjen är resor, weekends, restaurangbesök, bio, massage, kurser, tidningsprenumerationer. Den svider nog mest skulle jag tro. Men ska vi ner till bas så ska vi ner till bas. 12 000kr om året räcker ju till någon enstaka restaurang, någon resa till Stockholm för att besöka min bror och lite annat smått. Det blir en trist semester kanske, haha..
Samtidigt skulle vi kanske kunna flytta till ett mindre hus som inte kostar lika mycket i insats så att våra räntekostnader går ner, även uppvärmningen kan minska då.
Ja, 21 600kr, det är lägre än jag trodde vi skulle hamna faktiskt. Känns som vi har ganska mycket spelutrymme om vi verkligen behöver dra ner på utgifterna. Mycket är ju kopplat till våra nöjesutgifter samt stugan. Den totala minskningen ligger på ca 24 000kr och minskningen av nöjen och stugan är 18 000kr av dem. Att göra sig av med bilen och minska inköp av kläder och husgeråd är småpotatis i sammanhanget.
Dags att tänka om?
Nja jag vet inte. Nu testar vi vår nyuppfunna utgiftsnivå där vi verkligen dragit upp nöjesutgiften och vi har även vår stuga som kan anses vara ett nöje på något vis. Det är 19 000kr av vår månadsutgift, ganska mycket!
Samtidigt känns det bra att veta att vi har ganska mycket “gummiband” i vår utgiftsstruktur. Om vi vill kan vi ganska snabbt dra ner på våra utgifter. Sälja en stuga kanske inte går så snabbt med nöjesutgifterna kan vi klippa direkt, även kläder, husgeråd, skänka pengar t.ex. Det är ganska intressant att inse att vi 50% av våra utgifter är i princip aktiva utgifter på saker som är självvalda. Dock så kanske livet på en basbudget skulle vara svårt att uppskatta. Vad ska du göra med din tid om du inte har några pengar att hitta på saker med? Det går nog men det blir utmanande. Kanske något att testa någon gång för att få insikter från det?
Hur mycket luft har du i din budget? Ligger du redan nära botten vad du kan uppnå eller har du (som vi) ganska mycket lyxkonsumtion ovanpå basbudgeten?
Vi har levt på en budget på 18000 kr/år under flera år nu. Vi har villa, bil, pool och åker på en utlandsresa om året. Dottern rider häst. När det gäller nöjen är vi alla nog ganska olika, vi kopplar inte samman nöjen med pengar på samma sätt som många gör, utan för oss är ett stort nöje att vara ute och vandra i naturen, att vara hemma och baka tillsammans eller att bara vara utan att det kostar en massa pengar. Min fru har en hobby i att odla och greja med växter och grönsaker och där köpte vi ett begagnat växthus för några år sedan, som är hennes oas mars-sept.
Min fru och jag reste en hel del innan vi fick barn och är ganska nöjda med de mer äventyrliga resorna, nu blir det en charter en gång om året. Eran “snål-budget” ligger ganska nära den budget vi levt på under 6 år nu. En av de viktigaste inköpen vi har gjort är solpanelerna, tack vare dessa har vi “gratis” el till poolen under sommaren, och behöver sällan betala några elräkningar under vintern heller, pga sommarens överskott.
Vi ger inte pengar till någon, vare sig välgörenhet eller annat, ser ingen anledning till det. Sover lika gott om natten ändå, då jag vet att en stor del av mina skattepengar går till sånt. Hade det varit USA hade jag nog skänkt en slant, men då hade min månadslön varit 120000 kr istället för 50000 kr med betydligt lägre skattetryck, så jag själv hade fått bestämma vad jag skulle göra med slantarna.
Vi har extremt mycket luft i vår budget, sparkvoten brukar hamna runt 70%. Det kommer dock bli tuffare under 2025 om dessa räntor ska ligga kvar. Då löper ett av våra större bolån ut. Dum som jag var band jag på 5 år och inte på 10 år. Men vem kunde veta att man började shockhöja räntorna så här. En tabbe som kommer att bli dyr.
Nåväl, detta med “lyx” är så olika från person till person. För mig är “lyx” att få vara själv en eftermiddag i garaget utan att fru eller barn stör och få hålla på att restaurera min pappas gamla Volvo 940. Jag bryr mig inte om fina middagar, 5-stjärniga hotell eller dyr hemelektronik. Annars hade det nog varit svårt att hålla sig till den budget vi har.
Spännande att läsa Snålgrisen! 🙂
Kul inlägg! Jag siktar på att i snitt göra av med 10k i månaden under 2023. Var mer sparsam under januari och fick ner utgifterna till strax under 5k vilket var lite kul. Jag är rätt billig i drift, behöver inte mycket för att vara nöjd och tillfreds. Spenderar gärna tid i naturen: vandra, paddla, grilla, bada osv, spelar sällskapsspel, läser böcker (lånar på biblioteket), yogar, mediterar, tränar, dansar, spelar korpfotboll, busar samt umgås och pratar gärna med vänner. Dagarna fylls rätt snabbt 🙂 Sen kryddas det med någon resa och lyxigt restaurangbesök ibland, vilket blir en härlig kontrast. Gör dagligen en tacksamhetsövning, vet inte om det är en bidragande faktor till att njuta och vara nöjda med det jag har. Sen är väl levnadsstandard något man vänjer sig med? Känner att jag lever här och nu och det är inget jag upplever att jag “avstår”.
Det låter helt fantastiskt Hanna! Vad inspirerande att höra. Gillar din lista på olika saker som du spenderar tid på som i princip är “gratis” 🙂