2023 är slut och det är dags att utvärdera vad vi lagt våra pengar på under förra året.
Lite kort bakgrundsinfo
Bara för att ge er så bra bakgrundsinformation som möjligt så är det här ett återkommande inlägg. Jag har gjort liknande sammanställningar för 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022.
Underlag
Rent generellt tycker jag det är väldigt intressant att vid årets slut kunna summera våra utgifter. Jag gillar att titta på siffror, statistik och procenttal så för mig är det ett rent nöje att göra sammanställningen. Sedan kan jag använda underlaget för att utvärdera var vi lagt våra pengar under året. Det är som att göra ett bokslut för företaget “familjen oberoende”.
För dig som inte läst mitt inlägg om hur vår kassabok är uppbyggd, rekommenderar jag att läsa det först. I inlägget kommer jag att hänvisa mycket till våra utgiftskategorier som vi har i vår kassabok. Om du inte vill läsa om hur vår kassabok är uppbyggd i inlägget så kan vi kort säga att vi delar upp våra utgifter i nedan kategorier (närmare beskrivning finns i inlägget om kassaboken):
- Hushållsinköp
- Driftskostnad
- Bil/pendling
- Kläder
- Huset/trådgård
- Nöjen
- Övrigt
- Sommarstugan
- Sparande
Utgifter under 2023
Nedan är min första bild. Baserat på kategorierna ovan så fördelas våra utgifter enligt nedan för 2023.
Ovan bild visar procent men faktiska kronor kan också vara intressant att studera. Nedan kommer på årsbasis.
Under 2023 så hade vi en sparkvot på 28%. Det är väldigt lågt för att vara oss och det finns flera förklaringar. Vi har en helt ny budget sedan september 2022 där vi numera lägger mycket mer pengar på nöjen. Sedan har våra driftskostnader kopplat till räntor, el, mat etc också påverkat i riktningen att våra totala utgifter blivit mycket större. Båda de här sakerna gör att vår sparkvot blir lidande.
Jämförelse med tidigare år
Nu till det som i alla fall jag tycker är mest intressant. Jämföra med tidigare år. Vi har bokfört våra utgifter sedan 2009 när vi flyttade ihop, dock är det först från 2014 som de följer en någorlunda liknande struktur som vi har idag. Nedan har vi nu en sammanställning som jämför 2014-2023.
I år är ett väldigt speciellt år att kommentera våra utgifter. Det går inte riktigt att jämföra med tidigare år eftersom vi har satt upp vår nya budget där vi medvetet spenderar mer än vi någonsin gjort tidigare. Det mesta har också förändrats så snabbt när vi tittar på räntor, elpriser, leasingavgifter på bilar, matpriser med mera. Inflationen har verkligen slagit hårt för oss alla och det är svårt att vara på samma utgiftsnivå som vi var för 1-2 år sedan även om vi inte hade ändrat i vår budget.
Men låt oss gå igenom kategori för kategori och se vad som hänt.
Bil/pendling
Vi är på all time high för bil/pendling. Nästan hela utgiften i den här posten är vår leasingavgift för bilen vi har. När vi skrev kontraktet för dryga två år sedan kostade det 3350kr nu kostar det 4350kr och skulle vi skriva leasingavtal för en likadan bil idag så skulle vi få betala 5500kr. Det är lite galet tycker jag men det hänger ihop med ränteökningarna. Avtalet på bilen vi leasar går ut i september i år så vi får se hur vi kommer göra framåt med bil. Vi har sparat ihop en pott för att eventuellt kunna köpa en bil, men det återstår att se hur vi kommer göra.
Huset/Trädgård
Vårt sparande till husets renoveringsbudget är 30 000kr om året i den här kategorin. Totalen ligger dock på över 60 000kr vilket är långt över vad vi någonsin haft tidigare. Det här är en nivå som också ligger över vår tänkta budget och anledningen heter nya sängar för knappt 20 000kr. Det här är såna utgifter som jag själv tycker är svåra att “planera” in. Det finns vissa större utgifter som kommer då och då som är lätta att glömma bort och baka in i totalen när man budgeterar.
Nöjen
Nöjen är en rolig kategori! Vi har gått från ca 100 000kr förra året till ca 174 000kr i år. En stor förändring vi gjorde i vår nya budget var sparande till resor. Det gör att vi ökat utgifterna här en del. Vi lägger ca 20 000kr på 5 olika weekend per år. Vi har en viss budget för en vinterresa, en vandringsresa och utflykter kopplat till sommarsemestern på totalt 30 000kr per år. Vi har en relativt stor budget för restaurangbesök. Vi har egen “månadspeng” som vi kan köpa/göra vad vi vill med. Det är här det mesta av våra ökade utgifter hamnar och det känns jättebra för det är mestadels kopplat till upplevelser.
Övrigt
Övrigt ligger relativt stabilt även om vi hade budgeterat mer, tanken var att vi skulle ge mer till andra men det har inte riktigt blivit så.
Hushållsinköp
På en stabil nivå enligt vår budget. Inflationen påverkar såklart lite så att vi ändå är på en all-time high men jag tycker vi ligger bra här.
Driftkostnad
Den här kategorin är på all-time-high och det finns risk att vi kommer slå nytt rekord nästa år igen. Våra räntekostnader har ökat markant. Det är inte så roliga utgifter men det är vad det är. Elräkningarna är vad de är de med så det är inte så mycket vi kan göra mer än att försöka vara sparsamma och smarta med vår elanvändning. Räntorna har vi rörliga och vi vill inte binda. Det är elen och räntorna som driver ökningen i den här kategorin och det kan vi inte påverka så mycket.
Sommarstugan
Ett mål inför året var att minska utgifterna kopplat till vår sommarstuga vilket vi klarat av trots att räntorna ökat. Vi har i och för sig inte ett speciellt stort lån på stugan men det märks ändå när det ökar. Anledningen till att vi lyckats minska är att vi knappt handlat någon inredning och husgeråd.
Kläder
Kläder hamnade lågt under 2023. Det är som att det går lite i vågor när vi handlar kläder. Ibland kommer allt på en gång att vi behöver skor, jackor och andra större grejer och sen kan det dröja jättelänge innan det kommer några större grejer igen. Vi har en låg nivå för kläder som jag tycker är bra.
Kommer vi göra några ändringar?
Den budget vi satte inför 2023 på ca 46 000kr i månaden kommer vi att hålla fast vid inför 2024. Vi har gjort några mindre ändringar mellan olika kategorier men det har jämnat ut varandra så att vi ligger kvar på samma totalbelopp. Under 2023 var det dock vissa kategorier som inte landade på vår utsatta budget. Både nöje och hus/trädgård gick över en del, medan andra som övrigt och sommarstugan gick under.
Det kan vara värt att nämna att även om kategorierna i sig kanske inte hamnade exakt på budget så landade vår totala budget endast lite över vilket känns bra.
Pengamaskinen får så mycket som det blir över höll jag på att säga. Vi hamnade på en sparkvot under 30% i år. Rent mentalt känns det lite trist. Men vi sätter fortfarande in ganska mycket pengar (siktar på 20 000kr) i månaden. I och med att pengamaskinen börjar bli ganska stor nu så har nyinsättningarna också mindre betydelse för den totala utvecklingen. Men samtidigt är det såklart så att ju mer vi sätter in nu ju mer kommer det bli imorgon. Men vi känner inte någon jättepress att kunna spara några tusenlappar till i månaden. Då använder vi hellre de tusenlapparna på våra planerade utgifter.
Summering
Jag tycker att 2023 var ett spännande år kopplat till våra utgifter. Vi har fått leva ut vår nya budget och känna på hur det har varit. De största skillnaderna i vardagen är mest våra restaurangbesök och weekends som vi gör 5 gånger per år. Jag tycker att vi skapar många roliga och trevliga minnen på det här viset. Att vi också sätter av pengar för att göra en skidresa och en vandringsresa varje år förgyller också! Kommer vi fortsätta med den här setupen för evigt, antagligen inte. Den passar oss nu och jag tror att vi kommer ändra våra utgifter/budget med hur vi utvecklas som människor och vad vi vill göra där och då. Att vi lever som vi gör nu kunde jag nog inte föreställa mig för 10 år sedan. Samma sak kanske är möjligt att tänka kring hur vi kommer leva om 10 år framåt. Antagligen på ett sätt jag inte kan tänka mig idag.
Det är intressant att se hur mycket mer det kostar med vårt boende nu jämfört med några år tillbaka. Samma sak med sommarstugan egentligen. På ett sätt är det trist men samtidigt så är det aktiva val från vår sida. Vi vill bo i hus och vi vill ha vår sommarstuga. Det innebär att vi är tacksamma för att vi har möjlighet att äga både och ta de utgifter som är kopplat till det. Även om det kostar pengar så är det något som vi njuter av och uppskattar.
Kul att läsa och ta del av! Mitt nöjeskonto ligger på ungefär 10k per år, får lägga till 5k om jag räknar med utematen också. Vi köpte en kanot för något åt sedan och har hängmattor som vi kan sova i så det är ett rätt billigt helgnöje. Vi håller också på och besöker alla nationalparker vilket är roligt och minnesvärt! Har du tips på några weekends som du särskilt tycker har varit givande/oförglömligt?
Då håller ni verkligen låg nivå på nöjen!
Besöka alla nationalparker låter som en suverän idé, det är något jag också vill göra 😀
Våra bästa weekends hittills har varit en kombination av natur och god mat skulle jag säga. Det kan vara att vi åker ut och promenerar, skådar fåglar eller bara besöker naturreservat/nationalparker/naturum under dagen på lördag/söndag och på kvällen/natten mellan lördag och söndag bor vi på något mysigt boende som också serverar god mat 😀 Det här har vi gjort flera gånger i Skåne och förra året var vi även på Öland. På vintern kan det hända att vi åker på en spaweekend. Kanske inget “minnesvärt” i det mer än att det är skönt och härligt.
Jag uppskattar dessa inlägg, och tycker det är roligt med siffror! Ingår räntekostnaderna i era månadsutgifter om 46′ kr i månaden? Räknar ni amortering som utgift eller sparande? Vi har nyss köpt hus och flyttat dit. Ett hus som krävt totalrenovering, så just nu är inte vår budget rättvisande för hur den blir. Men enbart ränta+ tvingande amortering blir 22′ kr i månaden, så det är därför jag tycker det är intressant hur andra räknar dessa utgifterna, och totalutgifterna som följd.
Tips, om ni inte redan varit där på weekend, är Eriksberg i Trensum. Väldigt god mat, fin natur, fina rum. Vi tycker våren eller hösten varit finast där!
Hej C! Ja våra räntor ingår i de 46’ vi har som månadsutgift. Dock har vi inga amorteringar då vi ligger under 50% belåning.
Amortering för mig är ett typ av sparande, jag skulle inte klassa det som en utgift att inkludera i månadsutgiften. Det är pengar du betalar till dig själv och inte till någon annan, även om det är påtvingat 🙂
Sen är jag av skolan att när du inte längre blir tvingad att amortera så kan du investera pengarna istället för att fortsätta amortera, därför har vi alltid försökt ligga på 50% belåning och till och med belåna oss mer när värdet stigit för att sätta in pengarna på börsen istället för att ha för mycket bundet kapital i bostaden.
Tack för tipset om Eriksberg, känner till det men aldrig varit där!